Αρχιτεκτονική του Πηλίου

Η χερσόνησος του Πηλίου είναι φημισμένη για τη φυσική της ομορφιά και είναι από τις πιο αγαπημένες περιοχές της Ελλάδας. Σε αυτό το μέρος η θάλασσα και το βουνό συνυπάρχουν αρμονικά δημιουργώντας υπέροχα τοπία, όπου τα διάφορα χωριά που υπάρχουν διάσπαρτα συμπληρώνουν την εικόνα με τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά.

Η Πηλιορείτικη Αρχιτεκτονική είναι χαρακτηριστική και διακρίνεται σε όλα τα οικήματα και εκκλησίες του Πηλίου που ακόμα και σήμερα ακολουθούν τις ίδιες γραμμές, στα παλιά γεφύρια, τις βρύσες και τα πλακόστρωτα καλντερίμια. Έχει διατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων και είναι εμφανής τόσο στα σπίτια όσο και στα παραδοσιακά αρχοντικά που βρίσκονται σε κάθε χωριό του Πηλίου. Τα υπέροχα αυτά οικήματα εντυπωσιάζουν με την επιβλητική ομορφιά τους και προσφέρουν ένα δείγμα αρχιτεκτονικής που εναρμονιζόμενη με το φυσικό περιβάλλον έχει διατηρήσει την εικόνα του Πηλίου αναλλοίωτη.

Τα περισσότερα αρχοντικά του Πηλίου είναι χτισμένα με πέτρα και πλάκες που εξορύσσονται στα ορυχεία του Πηλίου. Πολλά αρχοντικά και οικήματα ανήκουν στην πρώιμη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και έχουν τρεις ορόφους , όπου η βάση είναι πάντα χτισμένη με πέτρα ενώ τα πάνω πατώματα είναι χτισμένα σε συνδυασμό πέτρας και ξύλου.

Στο ισόγειο υπάρχει η μεγάλη και υπερυψωμένη πόρτα της εισόδου ενώ τα παράθυρα σε αυτό τον όροφο είναι συνήθως λίγα και μικρά . Τα πάνω πατώματα έχουν μεγάλα παράθυρα και άπλετο φως. Η σκεπή των αρχοντικών και των σπιτιών είναι καλυμμένη με πλάκες Πηλίου οι οποίες έχουν χρωματισμούς σε γκρι τόνους. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας οι πλάκες είναι χρώματος πορτοκαλοκόκκινου / καφέ.

Τα περισσότερα αρχοντικά ανήκουν στον βορειοελλαδίτικο τύπο, ο οποίος αναπτύχθηκε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν κατέφυγαν στο Πήλιο ομάδες προσφύγων από την Ήπειρο, οι οποίοι ήταν μάστορες και τεχνίτες της πέτρας. Υπάρχουν και αρχοντικά που ανήκουν στον νεοκλασικό τύπο που τον έφεραν στο Πήλιο οι ομογενείς της Αιγύπτου, με λιτές γραμμές μεγάλα και συμετρικά τοποθετημένα παράθυρα, σιδερόφραχτα μπαλκόνια και μαρμάρινες λεπτομέρειες

Οι τοίχοι των αρχοντικών είναι πολύ φαρδιοί πολλές φορές μέχρι και 20 cm. στο ισόγειο. Με αυτό τον τρόπο τα οικήματα είναι δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα, διατηρώντας τη θερμοκρασία του εσωτερικού σταθερή όλο το χρόνο.

Όλα τα αρχοντικά έχουν εντυπωσιακή διακόσμηση τόσο στη εξωτερική όψη του κτιρίου με τα πέτρινα φουρούσια ή τις ξύλινες αντηρίδες, τις περίτεχνες ξύλινες εξώπορτες, τις μαρμάρινες σκάλες και τους πολύχρωμους φεγγίτες. Όσο και στο εσωτερικό των οικημάτων με τα μιντέρια, και τα ξύλινα ή ξυλόγλυπτα ταβάνια.

Πολλά αρχοντικά έχουν μεγάλους κήπους γεμάτους με πολύχρωμα λουλούδια και φυτά καθώς το Πήλιο φημίζεται για την πλούσια βλάστηση και το εύφορο έδαφος του.

Επίσης εντυπωσιακοί είναι και οι εσωτερικοί χώροι των αρχοντικών. Στα παλαιότερα χρόνια οι εύποροι κάτοικοι του Πηλίου έχτιζαν αρχοντικά για τις κατοικίες τους και τα διακοσμούσαν με όμορφα έπιπλα, χαλιά, ζωγραφικούς πίνακες και τοιχογραφίες, καθώς και αντίκες.

Σήμερα πολλά από αυτά τα αρχοντικά έχουν ανακαινιστεί και λειτουργούν ως παραδοσιακοί ξενώνες, προσφέροντας σύγχρονες ανέσεις με νότες πολυτέλειας, σε αυθεντικό περιβάλλον και αρχοντική ατμόσφαιρα. Έχοντας διατηρήσει τον αυθεντικό χαρακτήρα τους και την παραδοσιακή πηλιορείτικη γραμμή στα έπιπλα και το διάκοσμο τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως μουσεία, καθώς προσφέρουν την εικόνα μιας άλλης εποχής αρχοντιάς και νοσταλγίας.